BLOGG

Att göra det enklare att göra rätt

Kan du som jag ibland känna att det är svårt att göra rätt? Det känns nästa som att vi som gör aktiva val för en bättre miljö (som att sopsortera, återvinna, handla ekologiskt och miljömärkt m.m.) ibland blir lite straffade för det vi gör. Nu tas dock ett första steg i Malmö av företaget Thyréns för att kunna göra det enklare att göra rätt – inte en dag för tidigt!

 

Du känner igen situationen: Du står i affären och spanar in den ekologiska pastan och jämför med den ”vanliga”. 15 kr dyrare kilopris... Du tar den ändå men känner dig ändå lite småsur. Varför ska bra mat vara så mycket dyrare för…?


Du packar hela bilen full med utsorterat pappers-, plast-, glas- och metallavfall och åker till återvinningscentralen. Köar, blir skitig, det tar tid och du kan inte hjälpa det att du leker med tanken att sluta dela upp ditt skräp och slänga allt i brännbart. Ska det verkligen straffa sig att välja och göra rätt?!


Det är lite konstigt att vi har byggt vårt samhälle så att det ”gynnar” oss i tid och ansträngning att ur ett ekologiskt och miljömässigt perspektiv göra och välja fel. Icke-ekologisk mat t.ex. är oftast billigare (om än med mindre näringsinnehåll och högre mängder kemikalier). Ta bara alla som bor i lägenhet och inte har bil och inte bor inom enkelt gångavstånd från en återvinningscentral. Hur sannolikt är det att någon skulle sätta sig på bussen med en massa skräp? 


Företaget Thyréns har fått i uppdrag att se över hur kvartersnära återvinningscentraler, som är en ny form av återvinningscentral som bland annat Oslo och Köpenhamn har infört, kan förverkligas i Malmö.


Många kommuner i Sverige har funderingar på kvartersnära återvinningscentraler som ett sätt att förbättra möjligheterna att återanvända och återvinna avfall. En viktig grundsten är tillgänglighet, att man ska kunna gå eller cykla till en sin återvinningscentral, men även möjligheten till återbruk.


Ett kanonbra initiativ som förhoppningsvis bara är toppen på ett veritabelt berg av idéer för hur vi kan göra det enklare att göra rätt. För det som är enkelt, mindre tidskrävande och billigare är det som kommer att vinna i långa loppet.


Stort lycka till Thyréns och bravo Malmö som väljer att satsa på denna idé!

Henric Wahlgren

comments powered by Disqus

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER