BLOGG

Johan kommer under några veckor att göra sin praktik på Envima och samtidigt blogga och skriva krönikor här på Miljöjouren om arbetet som miljökonsult och sina tankar kring det. Följ med Johan och oss i vår vardag!

80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

Två veckor, tio arbetsdagar eller mer bestämt åttio timmar senare. Under dessa blyga två veckor har en hel del hänt. Framför allt för avstämningen mellan studier och praktik, något som kan vara två helt olika världar, men ändå helt och hållet sammankopplade. Under praktiken hittills har ingen dag varit densamma. Kurser på universitetet överraskar sällan och har ofta en likartad struktur. Konsultfirmor verkar inte ha adopterat denna struktur – tack och lov.

Morgonen som börjat med två föreläsningar för att sedan avslutas med workshop på eftermiddagen, eller rent utav bestå av föreläsningar hela dagen skulle många studenter se som en relativt typisk dag i skolan. Hur kan en dag se ut på en konsultfirma? Kul att du ställer en så pass lämplig fråga. Nedan följer mitt dagsschema den 11/10:
 

  • 08:00 – 10:00: Sammanställning av anteckningar från besiktning.
  • 09:15: Mitt i sammanställningen tillfrågas hjälp att undersöka mjukvarumöjligheter till LCA-beräkningar. Uppgiften prioriteras.
  • 11:00 – 12:00: Färdigställande av sammanställning. Uppdatering av besiktningsrapport
  • 12:00 – 17:00: Lunch med CSR East Sweden följt av ett hållbarhetsevent i samverkan med Länsförsäkringar i Östergötland.  Helt bisarrt att faktiskt träffa människorna bakom företag som tar hållbart arbete till en helt ny nivå. En nivå som jag enklast beskriver som ett arbete som faktiskt inte har en direkt ekonomisk vinning – hoppingivande.

Kanske är det ovanligt att man visar sitt schema för en dag, men jag är en praktikant och har inget att dölja. Det är mitt sätt att visa hur orutinmässig och händelserik en dag kan vara, på bästa sätt möjligt.

Name-droppen CSR East Sweden i schemat kräver en förklaring, eller hur?! I all enkelhet är det ett nätverk för företag, däribland Envima, som syftar till samverkan för ett hållbart samhälle. CSR, eller Corporate Social Responsibility, är ett koncept som innebär att företag gör sitt yttersta, utan direkt anknytning till ekonomisk vinning, för att dra sin del av lasset till att det ska finnas en morgondag för kommande generationer. Kan låta väldigt trött uttryckt, men kan vara ett av de viktigaste åtaganden mot att bekämpa klimatförändringarna med avseende på de tre dimensionerna av hållbar utveckling. Personligen ser jag det som en självklarhet för en miljökonsultbyrå att stödja detta och individerna som står bakom nätverket lägger otroligt mycket obetald tid för att uppnå målen. Självklart finns det ett element av affärsmöjligheter uttryckt i framtida uppdrag samt utveckling inom området, den indirekta ekonomiska vinningen så att säga. Dock påvisas trots allt ett fenomen jag sällan stött på i tidigare arbetslivserfarenheter och tyder mycket på att min tanke om att de professionella svampplockarna har ett verkligt intresse för miljö är besannat.

Har otaliga timmars rapportskrivande, seminarier, workshops och laborationer varit förgäves? Ja och nej. Konsultarbetet i sin natur, än mer inom miljöområdet, är ett arbetsfält som jag tror ingen utbildning kan förbereda en på. Det finns så pass många variabler som definierar en bra konsult och dess arbete - däribland en av de viktigaste enligt mig– den sociala kompetensen. Det som jag har stött på utifrån mina empiriska observationer av konsulterna på Envima är deras förmåga att lyssna, bearbeta, reflektera snabbt och effektivt när de kommunicerar med kunder. Oavsett om det handlar om en besiktning, implementering av ett ledningssystem eller en intern revision – inget uppdrag är detsamma och den uppenbara skillnaden i dem är individerna bakom verksamheterna.

Som studenter har vi som vana att lärare och elever granskar och kommenterar vårt arbete. Vid prov och redovisningar får vi ett betyg utifrån definierade kriterier om vi presterat tillräckligt eller inte. I arbetslivet blir det viktigt att utvärdera sin egen prestation och fundera över vilka kunskapsluckor som behövs fyllas för att utföra ett bra jobb. Konstant utvecklas i sin roll. Om några få timmar är min praktik över och jag kommer gå djupare in på hur jag tror jag måste göra för att uppnå målet om att bli en miljökonsult.

Johan Weijden

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER