KRÖNIKA

Du gör nytta som miljösamordnare men hur märks det?

Som medarbetare inom en organisation har vi alla en roll att fylla. Många skulle vilja hävda att miljösamordnaren (inte minst de själva) har en i mångt och mycket otacksam roll. En expert på ett område som är rena grekiskan för de flesta andra. Att då lyckas att förmedla sin roll och det arbete som utförs, inte bara till omvärlden, utan även internt inom organisationen kan vara A och O för att nå framsteg.


Du börjar ett nytt jobb. Spännande! Första dagen på jobbet som miljösamordnare på ett stort företag. Du träffar nya kollegor och chefer. Inte minst den där herren (varför är det alltid män, hinner du reflektera över) från ledningsgruppen som glatt välkomnar dig och stolt berättar att organisationen tagit ett tydligt och viktigt miljömål. ”Va kul!” säger du entusiastiskt och lätt nervöst. ”Javisst förstår du.” Säger mannen från ledningsgruppen. ”Vi ska sänka på miljöpåverkan med 25 % och det ska du hjälpa oss med!”.


Hjärnan börjar rusa. 25 %, från vad? Av vad? Med vilka resurser? Är det bara jag som ska fixa detta? Ska minskningen ske i absoluta termer eller i förhållande till omsättningen, vinsten, producerade enheter? Vad?!


Ditt arbete rullar på och det känns stundom väldigt ensamt. Du sitter i fikarummet och hör andra runt omkring dig diskutera nya produktionsmetoder, ekonomi eller försäljningsstrategier. Få orkar vid det här laget prata miljöfrågor då ni redan hunnit beta av sopsortering, ekologisk mat, varför vi bör äta mer vegetariskt, klimatfrågan och utarmning av världshaven. Du har en känsla av att de flesta av dina kollegor ser dig som en ”miljömupp” som kommer med dåliga nyheter i deras trygga vardag.

 

Fast på ett sätt är det ganska skönt. Ingen har direkt koll på vad du gör eller varför. Du kan arbeta på i ditt eget tempo och ibland med saker som kanske inte är helt relevanta men som känns utvecklande och roliga. Fast det är klart, visst är det tråkigt att inte ha någon att diskutera och bolla frågor med. Någon som kunde komma med tips och inspel när du kört fast eller bara någon gång leverera en ny infallsvinkel som får dig att omvärdera hur du tidigare tänkt.

 

Om du känner igen dig i denna situation så är du långt ifrån ensam. Tyvärr är det mer vanligt än vad vi skulle vilja. I realiteten är det såklart så att detta är en organisatorisk fråga och en chefsfråga. Men det betyder ju inte att det inte går att påverka sin egen situation.


Först och främst gäller det för varje miljö- och hållbarhetssamordnare, chef och tekniker att göra sig själv relevant för organisationen genom att göra företagets miljöarbete till en del av företagets existens (på samma sätt som t.ex. produktion, produktutveckling, försäljning m.m. är). För det är först när dina kollegor kommer till dig för att få hjälp, tips, råd och stöd som ditt sanna värde kommer fram. Det är när din insats är en affärskritisk del i ett projekt som resurser tillsätts.


Försök med följande tips och se ifall du kan påverka din arbetssituation redan idag:


1. Koppla varje miljöaspekt/aktivitet till er affär. Beskriv hur aspekten påverkar/kan påverka er verksamhet positivt och/eller negativt i form av t.ex. viten, minskad konkurrenskraft och medial uppmärksamhet (positiv som negativt)

2. Utred kundkraven. Vilka kundkrav (inom miljö och hållbarhet) ställer era kunder på er idag och hur säkerställer ni att ni efterlever dessa?

3. Prata med dina kollegor och utred hur era olika roller kan dra nytta av varandra.

4. Förbered underlag till chefer/ledningsgruppen. Skapa enkla och tydliga underlag med förslag på hur situationen kan lösas. Servera besluten på ett fat och visa på hur verksamheten kan påverkas om inte ”rätt” beslut fattas och vad fördelarna är om ”rätt” beslut fattas.

Den största vinsten du som expert inom din organisation kan göra är att få dina kollegor att förstå VAD du gör, HUR du gör det du gör och VARFÖR du gör det du gör. Det kommer alltid att finnas de som anser att miljöarbete är bortkastad tid och pengar. Du är dock anställd av en anledning och ju mer relevant du kan göra dig själv i en organisation, desto mer relevant kommer miljöarbetet att bli.


Lycka till!

Henric Wahlgren

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER