BLOGG

My Knutsson – tredjeårets miljövetarstudent från Lund som hittat Envima och praktiken som miljökonsult.

Grönare trender

Hej alla!

Nu är jag tillbaka igen med nya tankar från en miljövetarstudents perspektiv och denna gång tänkte jag skriva om några grönare trender som förhoppningsvis kan leda vägen mot en hållbarare framtid. Kanske känner du igen dig och ser vissa av dem som en självklarhet, kanske blir texten en uppfriskande nyhet. Oavsett vilket hoppas jag det blir en trevlig läsning som även kan ge lite tips till vardagen.

Den första trenden jag tänkte skriva om är Zero Waste, det vill säga försök till att producera så lite avfall som möjligt. Detta kan ta sig olika uttryck, från att använda tygkassar när man handlar till extremen som ser till att utnyttja varje resurs till den inte längre går att använda. Oavsett vilken anser jag att det är en grön trend som är fenomenal! Genom att reflektera över vad som verkligen behöver konsumeras och framförallt, vad som behöver kasseras, kan vi nå långt. Ett första steg kan vara att inte använda plastkassar när man handlar och undvika saker man inte behöver. Successivt kan vi sedan utvecklas vidare för att slänga så lite som möjligt av det vi använder i vardagen. Ett inspirerande engagemang angående detta är bland annat de förpackningsfria affärer som börjar kika fram runt om i Sverige, Gram i Malmö är bara ett exempel. Överlag har svenskarna blivit allt bättre på att minska sitt avfall och jag ser fram emot att se hur vi blir ännu bättre med tiden.

En andra trend jag med spänning följer är den ökade utvecklingen av gröna appar och övriga appliceringar. På mobilen och surfplattan kan vi idag ladda ned funktioner som hjälper dig som användare att agera mer hållbart. Några exempel på detta är bland andra Matsmart och Blocket, båda två riktigt bra sidor. Här tänkte jag dock dela med mig av tre av mina personliga favoriter som kanske även kan hjälpa dig i vardagen:

 

  • Naturskyddsföreningens – Grön Guide: informerar användaren om vad olika produkter innehåller och tipsar om varor som är bra för både hälsa och miljö. En bonus är att appen tipsar om närliggande butiker som säljer eko och reko kläder.
  • Toyotas – Glass of water: En app som fungerar som ett virtuellt vattenglas när du kör bil. Man lägger mobilen bredvid sig i bilen och den informerar om när glaset tippar över. Appen uppmuntrar till ecodriving och lugnare körning och är utformad för att uppnå en säker körning. Man behöver därför inte titta på appen eller aktivt använda den för att Glass of water ska fungera.
  • Karma: En egen favorit som jag varmt rekommenderar. Appen fungerar som mellanhand mellan restauranger, caféer och hungriga medborgare. I stället för att slänga överbliven mat för dagen läggs den upp till försäljning, för en liten summa. Du klickar i att du är intresserad och kan sedan avnjuta en underbar middag för bråkdelen av priset den egentligen skulle kostat. Genom Karma sparar man in både på matsvinnet och den egna ekonomin!

Min sista trend att nämna är det nya sättet att se på funktion, tillgänglighet och ägande. Måste vi äga alla verktyg till hus och trädgård själva och behöver vi verkligen ha flera bilar fast vi egentligen bara är två i hushållet? Många gånger räcker det med att ha tillgång till en viss funktion eller service när man behöver den, ibland är det till och med en fördel. Ett exempel på detta är att uthyrningspooler för verktyg, bilar, fritidsutrustning med mera blir allt vanligare. I stället för att köpa skidor till hela familjen kan man hyra ett komplett set med utrustning för den period man faktiskt spenderar i backen. Numera kan man dessutom hyra skidkläder och andra friluftskläder när behovet slår till. På samma sätt kan man ofta hyra en skruvdragare och borr när man väl ska sätta upp den nya tavlan eller hyllan.

Detta sätt att tänka är förhållandevis nytt och är fortfarande på uppgång. Många börjar inse att man visst inte behöver äga allt själv, man kan i stället dela och abonnera på tillgången. Genom att dela kan vi minska vår konsumtion och påverkan på naturen. Kan man dessutom spara in en slant är ju det aldrig fel.

Denna trend får avsluta dagens inlägg som jag hoppas väckt nya tankar och gett er tips till en grönare vardag. Om inte annat hoppas jag det var trevlig läsning.

Ha det bra så hörs vi snart!

Mvh My

My Knutsson

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER