BLOGG

My Knutsson – tredjeårets miljövetarstudent från Lund som hittat Envima och praktiken som miljökonsult.

Hej alla!

Min femte vecka som praktikant på Envima är nu i full rulle och dagarna flyger iväg. Jag pendlar, skriver rapporter, följer med ut till företag och försöker mitt i allt åka till Lund och mitt hem så ofta det går. I den vardag jag nu befinner mig tillbringar jag mycket tid på pendeln och tankarna vandrar då ofta iväg till vår miljö, natur och omgivning (ja jag är nog vad många anser vara naturnörd, jag äger till och med en Kånken). Dessa tankar tänkte jag under mina veckor hos Envima dela med mig av på Miljöjouren. Jag hoppas ni kommer finna dem underhållande och förhoppningsvis också lite matnyttiga.

Jag tänkte börja detta bloggkoncept med en sak som nyligen fångade mitt intresse. Nämligen min pappas engagemang i palmoljefrågan. En dag bestämde han sig abrupt för att denna produkt inte kommer innanför hemmets dörrar, certifierad eller ej. Detta åtagande har i sin tur resulterat i många långa shoppingturer läsandes innehållsförteckningar i jakt på varor som inte visar minsta spår på denne ärkefiende. 

I skolan är palmoljeindustrins hot mot regnskogen och dess biodiversitet vardagsmat: Regnskogen skövlas, palmplantagen besprutas med miljöfarliga bekämpningsmedel och varje dag försvinner mer och mer av djurens naturliga habitat. Och värst av allt! Palmolja finns i allt från barnleksaker, sminkprodukter, biobränsle och matvaror. Något som gör pappa, och nog många med honom otroligt irriterade.

Huruvida certifierad palmolja är ett hot eller ej, har dock så vitt jag vet aldrig dryftats i mina lektionssalar. Jag måste därför erkänna att jag förut inte visste om den verkligen var bättre för miljön eller inte. Kanske har förhastade slutsatser dragits, kanske inte. För att få ett svar började jag kolla närmare på ämnet och jag tänkte här dela med mig av vad jag hittills hittat om certifierad palmolja och dess påverkan på miljön:

Som svar på kritik mot palmoljeindustrin växte certifieringen RSPO fram. Certifieringen ställer krav på att skydda specifikt utsatta arter bland djur och växter samt eftersträvar bättre arbetsförhållanden. Däremot tillåter de fortsatt massavverkning och besprutning av ämnet parakvat vilket är skadligt för miljö, djur och människor. I och med detta fortsätter palmoljeindustrin resultera i homogena landskap som dessutom påverkas av diverse bekämpningsmedel, vissa skadligare än andra. Naturskyddsföreningens kommentar till detta är att certifieringen måste förbättras och att vi som konsumenter måste ställa högre krav på producenterna (Naturskyddföreningen 2017). Hur gör vi då detta?

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden rekommenderar att vi som konsumenter uteslutande köper produkter med certifierad palmolja, samt genom aktivt engagemang efterfrågar en skärpt certifiering. Håll utkik efter RSPO-märkningen och läs igenom innehållsförteckningarna. Genom att veta vad vi köper kan vi höja den certifierade oljans status på marknaden och handla mer hållbart. Något som däremot inte rekommenderas är total bojkott av produkten.

Anledningen till detta är att palmoljeindustrin idag är ett internationellt fenomen. Om vi börjar bojkotta produkten i sig ges giganter inom industrin en större chans att använda ocertifierad olja. Palmoljan har med dess avkastningsmässiga fördel gentemot andra vegetabiliska oljor redan tagit över stora delar av marknaden. En andel som beräknas fördubblas innan 2050, oavsett om vi i Sverige handlar produkter med palmolja eller ej. Vad vi dock kan göra är att se till att den olja som produceras tas fram på ett hållbart sätt: utan farliga bekämpningsmedel, under bra arbetsförhållanden och med hänsyn till naturen (Livsmedelsverket, 2017).

Som slutsats kan vi konstatera att certifierat alltså inte alltid är felfritt och jag är ärligt förvånad över att RSPO inte är bättre idag än vad det faktiskt är. Förhoppningsvis kan det bli bättre med tiden men då behöver vi som konsumenter se till att välja rätt, och nej du behöver inte ”gå all in” som min envise far. Men vi kan ju alla göra något. Du kanske kan börja med att byta chips till fredagsmyset eller köpa ett margarin som inte innehåller just ocertifierad palmolja? Som så många gånger förr står miljön mot ekonomin och industrin. Tillsammans vill jag dock tro att vi kan göra en skillnad.

Med detta tackar jag för denna veckas blogginlägg, hoppas ni överlevde till slutet. Kanske vill ni även läsa fler? Förhoppningsvis är svaret ja och vad kul! För snart kommer det mer tankar om miljö, hållbarhet och natur. Kanske blir det om HVO, den vegetariska trenden som möter oss eller om något helt annat. Vi får se!

Till dess, ha det bra.

My Knutsson

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER