BLOGG

Johan kommer under några veckor att göra sin praktik på Envima och samtidigt blogga och skriva krönikor här på Miljöjouren om arbetet som miljökonsult och sina tankar kring det. Följ med Johan och oss i vår vardag!

Hundra timmar som professionell svampplockare

Gott folk, ett problem. Varje gång jag berättar vad jag studerar – miljövetenskap – skapar det mer förvirring än om jag valt tystnad. Detsamma gäller för oss studenter när det gäller det praktiska arbetet inom miljöfrågan. Miljö och hållbarhet är väldigt svårt att greppa och vad man slutligen kommer göra professionellt kan många gånger vara oklart. Mina vänner är fast beslutna att jag är professionell svampplockare och andra kan tro att det handlar om ren aktivism. För mig och många andra är det inget av det.

Miljöproblematiken sitter inte fastspikad inom ett specifikt område, såsom elektriker är kopplade till el eller jurister till lagar – utan är gränsöverskridande - så kallat tvärvetenskapligt. För att motverka klimatförändringar måste man ha förståelse av flera kugghjul i världsklockan. Detta innebär att jag inte blir en expert på ett litet område, utan får en bred kompetens om miljön i stort. Tack vare detta har jag lättare att greppa miljöproblematiken och hitta metoder för att motverka den.

Fråga som ofta ställs: Var ser du dig själv om fem år? I nuläget vet jag faktiskt inte svaret på den frågan, däremot har jag fått möjligheten att praktisera här på Envima. Redan dag ett insåg jag att detta var ett företag med många järn i elden som grundar sig i ett idealistiskt synsätt tillsammans med stor ambition. Uppdragen flödar in och de har en hög kontinuitet, är flexibla och öppna för dialog med kunder. De egenskaper som jag verkligen anser är grundpelarna i stävan efter en hållbar utveckling.

I skrivande stund är jag full av energi som matchas av en entusiastisk nervositet. En kombination jag tror de flesta studenter känner inför sin första praktik. Två års studier med hybrisgivande betygsättning. Upp till bevis: duger jag? Har otaliga timmars rapportskrivande, seminarier, workshops och laborationer varit förgäves och är helt irrelevant för det praktiska miljöarbetet? Jag återkommer om hundra arbetstimmar.

Johan Weijden

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER