KRÖNIKA

Hur blir den gröna retoriken verklighet?

Som miljökonsult är man ofta bra på att prata om allt som står i vägen för ett grönare samhälle. Det pratas om hållbarhet inom alla möjliga områden, och det är ofta ganska lätt att få instämmande nickningar, hummanden och ofta en uttryckt förståelse för att olika typer av miljöförstörande utsläpp måste minska, klimatförändringarna måste bromsas och djur- och växtliv måste skyddas. Men hur ser den här förändringen ut? Hur får vi personen som suttit mitt emot oss på konferenslunchen och nickat och hummat att inspireras till förändring, där förändring är möjligt? Arbetet ute hos företag, som det oftast handlar om som konsult, är ett ständigt aktivt arbete, där man har stöd av certifieringskrav och lagstiftning för att driva företagarnas miljöarbete framåt. Det arbetas ständigt för att få fram ny och bättre teknik som ska spara in vatten, minska föroreningar i utgående luft från tillverkningsindustrin, göra nybyggda hus klimatsmarta och göra ljuskällor energisnålare. Varför ökar du vårt ekologiska fotavtryck? Personligen så tror jag att en av de viktigaste förändringarna ligger hos dig och mig. För trots allt nickande, allt hummande och all förståelse så skruvar ofta många på sig om man får en mer personlig fråga; Vad gör du för att minska den påverkan just du har på miljön? Det är ofta lättare att peka mot de länder som har högst stapel i koldioxid-diagrammet som de avgörande bovarna, men vad det egentligen handlar om är människans vana att kliva över påsen med dåliga miljö-samveten som om den inte fanns. Vi har en övertro på naturens förmåga att anpassa sig efter människan, efter dig och mig.

För mig, som nyligen klivit ut ur den akademiska världen där allting är möjligt, och där motivationen för förändring är stor, kan jag kanske lätt bli lite blind för verkligheten utanför. Tron på att min konferenslunch-kamrat ska gå hem och förändra sitt liv är kanske oproportionerligt stor. Att han eller hon ska börja planera inköpen mer noggrant för att minska köttmängden i matkassen och slänga mindre mat, aldrig tvätta bilen hemma på uppfarten igen, tycka att ett energisnålt, resurssnålt och mer miljövänligt liv är en självklar uppoffring, även om grannen fortsätter precis som innan. Så hur når vi fram? Vi som har miljön som yrkesliv måste fundera på detta, då vi besitter ovärderliga kunskapsvapen för att nå ut. Vi måste lära oss att vässa dom vapnen, samt sticka hål på rätt ställen för att få effekt. Några av oss kanske även har egna påsar med dåliga miljö-samveten att sticka hål på.


Emilia Bröms Axelsson
Emilia Bröms Axelsson är miljökonsult på Enivma och har en magisterexamen i ekologi med inriktning mot hållbarhet och bevarandearbete.

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER