KRÖNIKA

Miljöredovisning i demokratins tjänst

Känner du till citatet ”You can manage what you measure”, kanske? Men känner du igen citatet: “You should measure what you care about. If you are not measuring things, you don’t care and you don’t know”. Det citatet kommer ifrån IKEA:s hållbarhetschef Steve Howard och är en bra öppning på dagens inlägg – Miljöredovisning i demokratins tjänst. För, har du koll på hur din kommun arbetar med miljöfrågor, från förorenade områden till trafik, natur, klimat m.m.?

Det finns ett kanonbra verktyg på marknaden som allt fler kommuner fått upp ögonen för och som möjliggör för kommunerna att inte bara mäta utan även kommunicera sin miljöprestanda. Verktyget heter Miljöbarometern och ni finner mer information om det genom att klicka på bilden

 

Senaste kommunen, eller rättare sagt kommunerna, i raden att redovisa kommunens miljöprestanda är Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro. En ganska stor del av Västsveriges kommuner. Invigningen av webbplatsen blir startpunkten för ett fördjupat samarbete mellan kommunerna.


- Vi har sedan tidigare ett utvecklat samarbete inom miljötillsynen och det är väldigt roligt att kunna ta detta vidare och även samarbeta i de miljöstrategiska frågorna, säger Eva Berglund, Biträdande förbundschef för Miljösamverkan östra Skaraborg.

 

Bild från www.miljobarometern.se 


Bakom webbplatsen står de fem kommunerna tillsammans med Miljösamverkan i östra Skaraborg som är den gemensamma tillsynsmyndigheten. Miljöutvecklingen redovisas genom 75 utvalda miljöindikatorer uppdelade i nio fokusområden; klimat, energi, trafik, luft, vatten, natur, kemikalier, avfall och bostad. Inom varje område beskrivs kopplingen till nationella miljömål, miljökvalitetsnormer eller gränsvärden. Statistiken har hämtats från en mängd olika källor, dels från nationella och regionala myndigheter och dels från miljötillsynen och de kommunala förvaltningarna och bolagen.


- Miljöbarometern är ett sätt att åskådliggöra hur vi ligger till och blir ett viktigt underlag för det fotsatta miljöarbetet, säger Eva Berglund.


”Du bör mäta det du bryr dig om och mäter du inte så betyder det att du inte bryr dig och inte har någon koll”. En fri översättning av Steve Howards citat. Vad dessa aktuella kommuner, och flera kommuner tidigare har gjort är att visa att de bryr sig om miljöfrågorna, att de tar sitt demokratiarbete på allvar och investerar i att skapa förutsättningar för att långsiktigt och strategiskt arbeta med miljöfrågor inom sina kommuner. DET är att miljöredovisa i demokratins tjänst!


Vår förhoppning nu är att fler kommuner, men även företag, tar sig an frågan om att rapportera miljö- och hållbarhetsprestanda och visa att faktiskt de också mäter och redovisar det som de säger sig bry sig om.

 

 

Ps. För att se den föreläsning med Steve Howard som citaten är ifrån, kolla videon nedan. Gör det gärna även om du inte är intresserad av citaten utan mest om hållbarhet i största allmänhet, den är riktigt bra! .DS.

 

Henric Wahlgren

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER