BLOGG

My Knutsson – tredjeårets miljövetarstudent från Lund som hittat Envima och praktiken som miljökonsult.

Min praktik

Det känns som att det var igår, då jag nervöst google mapsade fram vägen till Envima; min blivande praktikplats. Jag hade precis kommit hem till Sverige efter min utbytestermin i Waterloo, Kanada, och jag hade bestämt mig för att läsa en praktikkurs. Trött på att sitta med näsan i skolböcker ringde jag till mina föräldrar i Tranås för att berätta att jag, för nio veckors tid, flyttar hem igen. Föräldrarna blev glada och systern lite lagom putt: vadå ska du hem hit igen? Efter nästan tre år i Lund hade hon nog vant sig vid att vara ensambarn…

Hur kommer det sig då att jag hamnade här i Linköping? Varför lämna lägenhet, sambo och vänner nere i Lund och flytta hem igen? Jo, för att jag fått klartecken från Envima. De ville ta emot mig som praktikant och detta var en chans jag bara inte kunde missa! Efter två och ett halvt år med studier skulle jag äntligen få prova på att arbeta som miljö- och hållbarhetskonsult. Gladare kunde ingen vara!

Nästan sex veckor har nu gått och mer än halva min praktik har passerat. Om några veckor är det än en gång dags att packa ihop mina saker och byta hem. Framför allt är det efter nio månader dags att återvända till Lund och mitt studentliv där. Denna insikt ger mig dock tudelade känslor. Det ska givetvis bli otroligt roligt att få åka hem, till mitt egna hem. Samtidigt har jag det väldigt bra här.

Under min tid hos Envima har jag fått ta del av det vardagliga arbetet innefattandes kundbesök, provtagningar och diverse kontorsarbete. Att aldrig fullt veta vad man ska göra nästkommande dag och att ständigt få lära sig nya saker har varit det bästa av allt. Ingen dag är den andra lik och mina veckor här har bokstavligen flugit iväg. Genom att arbeta med flera olika kunder har jag fått en inblick och djupare förståelse inom områden jag tidigare bara nuddat vid i skolan. Att praktiskt och interaktivt få använda den kunskap man har och ständigt utmanas vidare har verkligen varit roligt. Något jag insett är att allt kan man inte lära sig i skolbänken, i sanningens namn lär man sig nog betydligt mer ute i riktiga livet.

Många bollar i luften och en variation i vardagen har övertygat mig om att konsultyrket helt klart kan vara en väg att gå i framtiden. Innan jag tar steget ut vill jag dock fortsätta studera lite till och troligtvis påbörjar jag en master till hösten. Att börja på en ny kurs i Lund kommer dock vara annorlunda denna gång. Jag tar nämligen med mig något som inte alla andra har: erfarenheter från en riktigt bra praktik. Jag har lärt mig mer om Svanen-märkningen, årsrapporter, ISO-certifieringar, vattenprovtagningar och mycket mer. Jag har fått uppleva hur det verkligen är att arbeta som konsult och det är ett yrke jag starkt kan rekommendera, både till er och mitt framtida jag.

Det återstår nu tre veckor av min praktik hos Envima och jag ser fram emot den tid som jag fortfarande har kvar. Inplanerat än så länge är: hålla i ett studiebesök av gymnasieelever, arbeta vidare med Envimas hållbarhetsredovisning och hjälpa till i diverse kundarbeten. Man vet dock aldrig vad som händer. En sak är i alla fall säker, det kommer bli tre kanonveckor!

My Knutsson

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER