KRÖNIKA

Pisco Sour, sibiriska ekorrar,
glaciärtsunami och gott nytt år

Julen är överstökad för denna gång och det är dags att avrunda 2014 och hälsa 2015 välkommet med allt vad det bär i sitt sköte. Säkert både positiva och mindre kul händelser som kommer att påverka oss alla på olika sätt. I slutet av 2014 avslutades klimattoppmötet COP20 i Lima där parterna skulle försöka enas om åtgärder mot klimathotet. Tanken var att delegaterna skulle fira framgångarna i förhandlingarna med en skål i Pisco Sour, en Peruansk drink med rötter från 1500-talet. Skålandet fick skjutas upp tills vidare men det kom ändå några positiva besked från Lima. Delegaterna blev överens om att klimathotet är globalt och att alla länder, såväl fattig som rik, måste hjälpas åt med möjliga insatser. Resultaten från Lima kan verka lite futtiga men förhandlingsparternas förutsättningar och olika intresseområden att bevaka gör detta till en osedvanligt seg process där varje liten framgång måste prisas. Förhoppningarna står nu till nästa klimatmöte i Paris där tanken är att diskussioner ska omsättas till riktiga handlingsprogram.

Begreppet tsunami fick under 2014 en ny dimension i det utmärkta radioprogrammet P4 världen. Reportern, Annika Digreus, har besökt en by i Peru som riskerar att svepas med av en tsunami uppifrån bergen. När glaciären släpper, ”kalvar”, stora isblock ner i lagunerna översvämmas dessa och i värsta fall bildas en 25-30 meter hög våg som sveper ner över bergssluttningarna. I byn Carhuaz har man dagliga övningar med tsunamilarm för att hinna sätta sig i säkerhet om vågen kommer. Många andra bergsbyar lever under samma hotbild. Ett exempel på en effekt av den globala uppvärmningen som i alla fall inte jag haft en aning om förut.

Borta från öster kom mera eländesrapporter. Forskare varnar nu för ett tidigare okänt hot under den sibiriska tundran. De sibiriska ekorrarnas frenetiska grävande av tunnlar i tundrans permafrost innebär att en uppvärmning sker i tunnlarna, vilket frigör kolpartiklar till atmosfären.  Tundran innehåller ca 1500 Miljarder ton fruset kol, dubbelt så mycket som det finns i vår atmosfär i form av koldioxid. Forskaren Sue Natali ska försöka fastställa hur mycket koldioxid ekorrarna frigör. ”De spelar en mycket större roll för permafrostens kolutsläpp än vad vi trodde, säger hon”. Aj då, ännu ett bidrag som få kanske räknat med.

Året avslutades med en glad nyhet från våra partiledare. Till slut kom de till sans och förhindrade ett nyval genom att göra en bred överenskommelse som möjliggör minoritetsregeringar och neutraliserar Sverigedemokraternas inflytande till noll och intet. Bra jobbat Ni som har makten.

Med en optimistisk grundsyn tror jag att 2015 kommer att ge oss en massa glada nyheter som leder mänskligheten framåt. Eftersom vi ändå ingenting vet om framtiden är det lika bra att tro att den blir sådan att den gynnar oss alla.

Avslutningsvis vill jag önska alla ett riktigt gott 2015.

Thomas Törnroth
Miljökonsult, certifierad miljörevisionsledare och Envimas grundare.

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER