BLOGG

Felicia är sommarjobbare på Envima och student på Miljö-
och hälsoskyddslinjen i Umeå.

Seriöst, vi måste plastbanta.

Människor gillar produkter som är eleganta och dyra. Men vi älskar produkter som är enkla och billiga. Exempelvis plast. En produkt som exploderade i början av 70- talet och som nu har fått en plats i alla människors hjärta. Enkel, flexibel och billig. Den perfekta varan helt enkelt, eller?

En kurs jag läste på Umeås universitet heter ”miljöeffekter” och är för övrigt en väldigt intressant kurs. I den kursen var en av de större uppgifterna att skriva en rapport om just ett miljöproblem. Den friheten att välja själv gjorde att min hjärna totalt stod still. Problem… Vad finns det för miljöproblem? Hänger miljöproblem ihop med mänskliga ”problem” så som trängselskatt, dyra bensinpriser, måste betala för påsar i affären. Ja ni vet, fruktansvärda mänskliga problem!

Jag blev väldigt osäker vad som räknades in så jag vänder mig till min absolut bästa vän, Google. Jag hittade en sida som listade upp ”de hetaste miljöproblemen idag”, där fastnade jag direkt för mikroplastfrågan. Jag lovar att minst 70% av er nu börja fundera på vad mikroplaster verkligen är. Ni har säkert läst rubriker på någon hemsida men inte varit särskilt intresserade då det fanns en annan rubrik som handlade om något mycket större och intressantare problem. Det var i alla fall exakt så jag tänkte, vilket var varför jag blev så intresserad.  Hur kan något så litet ha möjlighet att orsaka så stora problem?! Jag blev mer och mer fast ju mer jag läste på. Det är inte enbart mikroplaster som är problemet. Det är allt som bidrar till deras existens; vår konsumtionshets, vår syn på att plast är en engångsvara, nedskräpning, lathet, kunskapsbrist. Det var så mycket som hängde ihop med mikroplastfrågan!

Denna uppgift var som en ögonväckare för mig, jag blev så medveten och arg på hur mycket samhället förlitade sig på plast. Visste ni att det produceras cirka 300 miljoner ton plast i världen per år? Eller att det finns cirka 150 miljoner ton plast i havet? Plast som kommer finnas i havet i oändligt långt tid för att det inte kan brytas ner! Hur kan världen fortsätta låta detta ske?!

En dag kollade jag upp från min dator och fokuserade istället uppmärksamheten på mina prylar i lägenheten. Klocka, tillbringare, TV, lampor, kläder, glas, tavlor, mikro, vattenkokare, kaffebryggare allt var plast! Jag blev helt snurrig när jag insåg hur mycket jag förlitar mig på plast! Det är lätt att skylla ifrån sig och peka fingret på alla andra men det är faktiskt också jag, jag som är så miljövänlig enligt mig själv, som förlitar mig så extremt mycket på plastprodukter. Jag berättade om detta ögonväckande ögonblick för en kursare till mig som sa något som jag fortfarande bär med mig:

Vi människor måste börja plastbanta!

Nu ser jag mig som en relativt informerad person och känner nu att det är min plikt att informera andra. Det finns så många informativa artiklar jag skulle kunna rekommendera! Men något jag varmt rekommenderar är att kolla på dokumentären ”A plastic ocean”. Jag lovar att det kommer förändra er syn på plast och att ni kommer få insikten att plast, i alla dess former och storlekar, är ett stort problem.

Felicia Johansson

comments powered by Disqus

TIDIGARE BLOGGINLÄGG

2018-03-15
My Knutsson
Tack för praktiken

2018-02-28
My Knutsson
Grönare trender

2018-02-22
My Knutsson
Min praktik

2018-02-12
My Knutsson
Hej alla!

2018-01-17
My Knutsson
Envima och nya äventyr

2017-06-30
Felicia Johansson
Seriöst, vi måste plastbanta.

2016-11-25
Johan Weijden
Den fantastiska chartersemestern

2016-11-18
Johan Weijden
80 timmar senare – förstår jag vad en svampplockare gör?

2016-11-08
Johan Weijden
Hundra timmar som professionell svampplockare

2016-01-25
Göran Sjöblom
Ökad öppenhet med hållbarhetsrapport och mångfaldspolicy

INNEHÅLL

Det här får du som medlem i Miljöjouren

Forum

FORUM

Ny inspiration genom erfarenhetsutbyte med kollegor.

Läs mer»

Miljöjourens forum är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Frågor och svar

FRÅGOR OCH SVAR

Snabba svar på dina miljöfrågor.

Läs mer»

Ställe en fråga och få svar inom 24 timmar. Som medlem i Miljöjouren har ni har 3 fria frågor/år.
Kunskapsbank

KUNSKAPSBANK

Tillgång till mallar och goda exempel.

Läs mer»

Miljöjourens kunskapsbank är en faktasamling som är till för att hjälpa och stödja andra som arbetar med miljöfrågor i bolag eller andra organisationer, som till exempel miljösamordnare.
Lagstiftning

LAGSTIFTNING

Tillgång till svensk lagstiftning med sökfunktion.

Läs mer»

Här kan du söka lagar direkt från Regeringskansliets rättsdatabaser.

MILJÖNYHETER